Zobacz również

Wpływ cynku na układ odpornościowy

 

Osłabiony układ odpornościowy, szczególnie w okresie jesienno- zimowym stanowi przyczynę nawracających infekcji. Właściwa dieta bogata w witaminy i mikroelementy jest jednym z czynników wzmacniających naturalną odporność.

 

Cynk jest jednym z ważniejszych dla naszego zdrowia mikroelementów. Wchodzi w skład ponad 300 różnych enzymów. Do najważniejszych z nich należą m.in.: polimerazy DNA i RNA biorące udział w replikacji i transkrypcji materiału genetycznego czy dysmutaza ponadtlenkowa stanowiąca pierwszą linię obrony komórki przed reaktywnymi formami tlenu. Ponadto cynk bierze udział w produkcji i sekrecji wielu hormonów, m.in. insuliny, testosteronu, tyroksyny.

Szczególnie ważny jest wpływ tego pierwiastka na funkcjonowanie naszego układu immunologicznego, a jego niedobory prowadzą do osłabienia odporności, czego skutkiem mogą być często występujące infekcje wirusowe, uczucie zmęczenia oraz ogólne osłabienie organizmu.

 

Pod koniec lat 70 tych, naukowcy prowadzący badania na zwierzętach, zauważyli, że niedobory Zn skutkują zanikiem tkanki limfatycznej i zahamowaniem produkcji limfocytów T. Efekt ten został odwrócony po wprowadzeniu suplementacji cynkiem.

W kolejnych latach prowadzono liczne badania in vitro oraz kliniczne, które potwierdziły skuteczność cynku w zwalczaniu wirusów: przeziębienia, grypy, HIV czy opryszczki. Zaobserwowano skrócenie czasu występowania takich objawów jak gorączka, nieżyt nosa i złe samopoczucie, przy podawaniu tabletek do ssania zawierających glukonian cynku.

 

Według FAO/WHO maksymalne dzienne spożycie wynosi do 45 mg/dzień u osób dorosłych oraz 23-28 mg/dzień dla dzieci. Za dawkę toksyczną uznaje się ilość 225-400 mg. Należy pamiętać, że długotrwałe przyjmowanie wyższych dawek cynku niż zalecane, może powodować ogólne osłabienie organizmu, nudności, biegunki, ból w nadbrzuszu, czy gorączkę. Dodatkowo długotrwałe przyjmowanie wyższych dawek Zn może prowadzić do zmian w metabolizmie innych pierwiastków, szczególnie miedzi, powodując jej niedobór.

 

Przyjmowanie cynku warto rozważyć, kiedy jesteśmy chorzy gdyż jak donosi jedno z badań czas trwania infekcji może skrócić się nawet o 4 dni. Suplementację należy rozpocząć w ciągu 24 h od pojawienia się objawów. Najlepiej wybierać preparaty glukonianu lub octanu cynku.

 

Najbogatszym naturalnym źródłem cynku są dzikie ostrygi, które w 100 g zawierają aż 60-90 mg tego pierwiastka. Dużo cynku zawierają również zarodki pszenne, sezam, pestki dyni, kakao, nerkowce, słonecznik i olej lniany. Źródła zwierzęce to przede wszystkim wątróbka i żółtko jaj.

 

 

17 września 2022

Wpływ cynku na układ odpornościowy