21 września 2022
Dieta w chorobie Alzheimera Ponad 47 milionów ludzi na świecie cierpi na demencję, czyli chorobę otępienną. Szacuje się, że do 2050 roku wraz ze starzeniem się społeczeństwa, choroba ta może
17 września 2022
Wpływ cynku na układ odpornościowy Osłabiony układ odpornościowy, szczególnie w okresie jesienno- zimowym stanowi przyczynę nawracających infekcji. Właściwa dieta bogata w witaminy i mikroelementy jest jednym z czynników wzmacniających naturalną
04 września 2022
Orzechy to niezbędny element zbilansowane diety! Wśród popularnych jadalnych orzechów możemy wymieć: migdały, orzechy włoskie, orzechy makadamia, orzechy brazylijskie. Wpływają one korzystnie na układ krążenia, odpornościowy, są bogate w jednonienasycone
27 sierpnia 2022
Orzechy włoskie są najzdrowszymi orzechami! Dowodzą tego badania naukowe!  W 2021 roku badacze z Harvard T.H. Chan School of Public Health stwierdzili, że osoby żyjące dłużej regularnie jedzą orzechy włoskie.
26 sierpnia 2022
5 zasad zdrowego żywienia! Zasady te zostały wyrażone przez prof. Stanisława Bergera, jako klucz do zdrowego stylu życia. U- rozmaicenie, jedzmy produkty ze wszystkich grup uwzględnionych w piramidzie żywienia, w
26 sierpnia 2022
Czym jest indeks, a czym ładunek glikemiczny? I czy osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny się bać np. marchewki ? Indeks glikemiczny (IG) jest to wskaźnik, który określa o ile